Alleen maar goede daden

Een actieve, unieke en duurzame teambuilding activiteit in het centrum van iedere gewenste stad

28 februari 2024
MVO bedrijfsuitje Alleen maar goede daden

Bij het binnenrijden van de stad komen de eerste herinneringen boven drijven. De fietsroute vanaf mijn kamer, de gebouwen, dat café, de winkelstraat, de verschillende bruggetjes. De stad waar ik enkele jaren enkele jaren mocht studeren, ligt er op deze middag enigszins troosteloos bij. Studenten verschuilen zich in hun winterjassen terwijl ze zich laveren door het verkeer.

Mijn groep bevindt zich in een café midden in het centrum van de stad. Op mijn schouder draag ik fel gekleurde tasjes, met inhoud, die ik zo aan de teams ga uitdelen. Tijdens de wandeling van de parkeerplaats naar het café zie ik een aantal kleine projectjes die mogelijk interessant kunnen zijn voor de teams die zo gaan starten. Ben benieuwd of zij het ook zien! En of ze er iets mee doen natuurlijk.

Het duurt wat langer voordat de groep klaar is met het officiële gedeelte van hun dag, zodat ik op m’n gemak nog een drankje kan nuttigen in het gezellige café. Na verloop van tijd komt de groep uit de vergaderzaal en verzamelt zich buiten in de warmte van het zojuist doorgebroken zonnetje. De groepen worden snel gevormd, vooral op basis van voorkeur van de felgekleurde tasjes. Na een korte uitleg zijn ze er klaar voor: ze gaan karmapunten verdienen!

Alleen maar Goede Daden is begonnen. De teams hebben in de tasjes diverse spullen bij zich waarmee ze aan de slag kunnen. Stoepkrijt, schoonmaakdoekjes, Post-its, klaar-over-bordjes, grijpstokken. Hoe uitdagender de goede daad, hoe meer karmapunten. Want er zit natuurlijk ook een wedstrijdelement in: het beste team wint.

Op weg naar de eindlocatie, zie ik de teams al goed bezig. Eén team helpt de eigenaar van een mini elektrisch autootje met inparkeren. Keurig, die punten zijn binnen! Het eerste etalageraam krijgt een wasbeurt. Top, 3 punten voor team Groen. Alle drie de teams zijn in een felle strijd belandt om zoveel als mogelijk karmapunten te verzamelen. Ieder team knuffelt een boom en ook het rechtzetten van omgevallen fietsen is een snelle en makkelijke manier om te scoren.

Een grote knuffelbeer wordt geholpen bij het oversteken, buschauffeurs krijgen zwaaibetuigingen en met stoepkrijt worden de voorbijgangers een hele fijne dag toegewenst.  Als dat niet voor meerdere glimlachjes gaat zorgen! Ik gooi via de groepsapp nog een bonusopdracht er in om extra punten te kunnen verdienen.

Rond het afgesproken tijdstip komen de teams vol enthousiasme binnen druppelen. Terwijl ik nog druk bezig ben met de puntentelling, luister ik mee met de verhalen die men elkaar aan het vertellen is. Over de buschauffeur die vrolijk terugzwaaide, de dame die zich afvroeg waarom team Paars zaadjes aan het planten was in de bloembak en de positieve reacties op de free-hugs.

Voordat ik de felbegeerde prijs ga uitreiken, vraag ik hoe men het heeft ervaren. Het was in het begin een beetje spannend en onwennig, maar eenmaal in de flow werd men steeds enthousiaster en fanatieker. Ook erkent een aantal dat het hen een goed gevoel gaf om met een klein gebaar bij een voorbijganger een glimlach op het gezicht te krijgen. En zo is het! Het hoeft niet groots te zijn om de wereld een klein beetje mooier te maken.

Ik loop dezelfde route terug naar de parkeerplaats. In het zonnetje. Het vuil wat ik eerder zag liggen in de struiken, is weg. Mijn oude studentenstad ziet er een stukje beter uit. Met dank aan de felgekleurde tasjes.