Regel 4

Het is altijd weer afwachten of de locatie het goed begrepen heeft. Een lange tafel en de stoelen in treintjes opstelling.

13 april 2020

Verbazingwekkend om te zien hoe één simpel zinnetje zo veel verschillende indelingen te weeg kan brengen. Vaak moeten we dan ook nog een kwartiertje stoelen en tafels versjouwen voordat het naar ons zin is. Beamer aansluiten, materialen op tafel en we zijn er klaar voor.

Met ruim 10 jaar Ranking Your Team ervaring in de achterzak weet je ongeveer hoe de hazen lopen. Altijd naar de stoelen op de achterste rij dus. Het liefst schuiven ze de stoelen nog iets verder naar achteren, soms zelfs wordt geprobeerd een compleet nieuwe opstelling te creëren. De gasten die nog last minute hele belangrijke appjes moesten sturen, hun schoonmoeder moesten bellen of het weer van de volgende dag moesten bespreken in de hoop in de luwte te kunnen plaatsnemen, worden geconfronteerd met een rij lege stoelen direct aan de tafel. Missie mislukt, want de haantjes de voorste bezetten de achterste rij(en).

Er is voor mij tijd genoeg om mijn gasten rustig te observeren. Eerst tijdens de stoelendans en daarna, als ze dan toch allemaal zitten, wanneer opeens iedereen nog heel veel te bespreken lijkt te hebben. Deze eerste scan leert vaak wel veel over met wie ik vandaag te maken krijg. Die moet ik beetje met rust laten, maar bij haar kan ik wel eens vuurwerk verwachten. We kunnen beginnen. Eerst maar eens even iedereen weer op de juiste plaats krijgen. “Ja, jullie zijn een team”. “Daarom stonden de stoelen zo inderdaad”. “Zo dicht op elkaar? Zeker ja! Daar hebben wij uren over nagedacht!” “Als je vooraan zit ben je schrijver en woordvoerder namens je team. Maar geen paniek, na de pauze ruil je met je teamgenoot die op de achterste rij zit”.

De uitleg kan beginnen. “Je buurteam houdt jullie score bij” levert steevast met-de-klok-mee en tegen-de-klok-in discussies op. Het horizontaal vouwen van het scoreformulier blijkt ook niet altijd een vanzelfsprekende handeling. Wanneer het allemaal duidelijk is, leg ik nog eens extra de nadruk op regel 4. “Neem het spel niet te serieus, het gaat om de humor! Elke vraag moet je lezen als een knipoog vraag en dito beantwoorden. Het gaat niet om de persoon, maar om hoe briljant de gemaakte opmerking is.

Ik kan u hier vertellen dat, wanneer de schroom eenmaal afgeworpen is, er heel veel talent rondloopt op de Nederlandse werk- of kantoorvloeren. Vaker wel dan niet betrap ik mezelf er op dat ik, ondanks dat ik de gasten niet ken, twee en een half uur heb staan lachen. Waarvan dan echt maar een kwartier om mijn eigen grappen. Teambuilding kan zo leuk zijn!