Dus u bent de fietsenmaker?

De dame in mantelpak met bijpassende hakken kijkt me vragend aan. Precies 21 van haar collega’s, ook allen dame, wachten ook zichtbaar met spanning op mijn antwoord.

19 februari 2022

Het zou toch niet zo zijn dat ze zelf die hele fiets in elkaar moeten gaan sleutelen?

Bouw een Fiets voor Afrika. Vooral het goede doel dat verbonden is aan dit mvo uitje had ze erg aangesproken en die fiets? Ach, dat zou toch wel goed komen! Op papier leek het zo leuk, maar nu de kale frames op de werkmat staan te glimmen in afwachting van handige handjes die er een echte fiets van gaan maken, lijkt het toch een bijna onmogelijke opdracht.
Gelukkig zijn er ooit een paar vaders geweest die het meekijken bij het plakken van de zoveelste puberlekkeband verplicht hadden gesteld in de opvoeding. Na het uitwisselen van wat kennis links en rechts en een paar opgetrokken wenkbrauwen weet bijna iedereen al snel wat ring-steeksleutels zijn, waar je een inbussleutel voor kunt gebruiken en dat de vader van Janine wel erg veel geduld heeft gehad toen ze zelf haar eerste lekke band moest plakken.

Wanneer mijn antwoord uiteindelijk “nee” is, gevolg door een “motivational speech” over teambuilding, teambinding, je kunt meer dan je denkt, out of the box en kettingspanners, slaat de stemming om van verbazing naar moed, volharding, doelbewustheid en enthousiasme. Nu alleen de dames nog overtuigen dat ook zij het kunnen.

Na de inleidende programma onderdelen en de keiharde onderhandelingen, is het tijd om daadwerkelijk de juiste boutjes en moertjes uit de bak te vissen en de onderdelen een plaatsje te geven op het frame. Het valt me op dat best een aantal van de gelegenheids fietsenmaaksters, gehuld in kleurige overalls, helemaal opgaan in hun missie van vandaag : het bouwen van de meest complete, kwalitatief hoogstaande fiets met ook nog eens de meeste accessoires. Terwijl andere teamleden stoeien met echte puzzels en breinbrekers, puzzelen zij zonder ervaring maar ogenschijnlijk ook zonder moeite een heuse fiets in elkaar.
Voldaan wordt de rug gerecht, de pluk haar uit het gezicht geveegd en geposeerd met het wonder op wielen dat nog echt kan fietsen ook. Niet alleen dit team heeft de klus geklaard, ook de drie andere teams gaan vol trots op de foto. De held van het team durft er best een rondje op te fietsen voor het oog van het publiek, mobiele camera’s en ondergetekende als kritische jury.

Het Blauwe Monster, Trapbakkie, Flower Power en The Blitz staan klaar voor de showronde. Blijven alle onderdelen op hun plaats? Houdt de ketting het? Hebben ze het stuur wel goed vast gezet? Welk team mag zich winnaar gaan kronen? Voordat het winnende team bekend wordt, maken we eerst de groepsfoto. Uiteraard met de fietsen. Door de lens van de camera zie ik 22 oprecht blije, stralende gezichten. Daar doen we het voor! Een Top-Uitje! Oh ja, The Blitz had gewonnen. Die had kettingspanners.